niedziela, 5 września 2010

Soczewica


Macie czasem ochotę na coś zdrowego? Ja bardzo rzadko. Ale właśnie dzisiaj mi się zdarzyło. Zjadłabym coś lekkiego, z samymi warzywami. W moim domu to niecodzienność. Już kiedyś robiłam to danie. Wydawało mi się trochę nudne, dlatego dodałam trochę warzyw od siebie. Każdy może oczywiście urozmaicać przepis wedle własnego gustu. Mi bardzo odpowiadał w takiej formie, w jakiej podaję go dzisiaj.

Soczewica z warzywami
2 spore marchewki, 4 ząbki czosnku (polecam więcej),
1 szkl. zielonej soczewicy, 1 szkl. chudego wywaru,
puszka pomidorów, duża cukinia, zioła prowansalskie,
mielona papryka, sól, pieprz.

Soczewicę moczymy przez noc w wodzie. Nie jest to konieczne, ale ja zawsze tak robię, ponieważ jest dzięki temu bardziej miękka. Rozgrzewamy oliwę w dużym, teflonowym rondlu. Wrzucamy drobno posiekaną lub startą marchewkę - smażymy 3 min. Dodajemy cukinię i czosnek, lekko podsmażamy przez kolejne 2 min. Mieszając wrzucamy soczewicę, wywar i przyprawy. Zagotować i dusić 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu).
Dodać pomidory z zalewą, przykryć szczelnie i dusić na wolnym ogniu ok. 40 minut, aż soczewica zmięknie.
Ja podałam to tylko w takiej formie, ale doskonałym dodatkiem jest pieczony kurczak i prosta sałatka z lekkim dressingiem :)

5 komentarzy:

  1. bardzo mi się podoba soczewica w takiej wersji, właściwie to dla mnie nieznanej.

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi całkiem yummy, ale póki co ograniczona jestem co nabiału:D mg

    OdpowiedzUsuń
  3. ahhhh nie wiesz co tracisz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pieczonym kurczakiem brzmi baaaardzo ładnie!

    Lubię soczewicę, choć osobiscie bardziej odpowiada mi pomarańczowa - tylko ze względu na walory estetyczne :)

    POzdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń