piątek, 17 grudnia 2010

Biała kiełbasa.


Smaku tego sosu byłam ciekawa już dawno temu. Na przepis trafiłam kilka razy, teraz nadarzyła się okazja do wypróbowania. Danie szybkie i bezproblemowe. Kojarzy się z kolacją przy kominku w drewnianym, góralskim domu.

Biała kiełbasa na gorąco

4 białe kiełbaski, 2 duże cebule, pół szklanki ciemnego piwa, 3 ząbki czosnku, łyżeczka miodu, sól, pieprz, słodka papryka, kminek

Na patelni rozgrzewamy piwo z miodem. Dorzucamy przyprawy oraz posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy ok. 7 min do miękkości. Do brytfanki wlewamy odrobinę piwa, wkładamy ponacinane kiełbaski, przykrywamy cebulą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 175 stopni na 30 minut. Podałam ze świeżym pieczywem.

10 komentarzy:

  1. bardzo lubie biala kielbaske, ale w takiej wersji z miodem i piwem, to nie jadam:) zapowiada sie smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Zrobiłam wczoraj na kolację dla przyjaciół i wszyscy byli zachwyceni. Do piwa bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaku narobiłaś! Czuję, że dziś u Was zawitam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. kasiu świetna alternatywa na białą kiełbachę.
    na pewno wypróbuje. pozdrawiam niedzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo :-)
    Próbuj, próbuj Holendrzyco, naprawdę fajne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. great idea!!... I'll try with "cava"....;-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Thanks :-) It will be delicious ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. I don't know exactly what is it, but looks tasty! I even could try before to ask you what is this dish.

    OdpowiedzUsuń
  9. It's a sausage with onion and beer :-) And some spices of course. Thanks for your visit :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam białą kiełbasę z cebulką... Kojarzy mi sie z wakacjami u Cioci w Niemczech;)

    OdpowiedzUsuń