środa, 22 grudnia 2010

Sernik.


Nie skłamię mówiąc, że to najlepszy sernik, jaki dotąd jadłam. Nie skłamię mówiąc, że wszyscy są nim zachwyceni i proszą o przepis. I dlatego dzielę się nim z Wami. Spróbujcie zrobić go na święta, sukces jest gwarantowany. Jest bardzo słodki, najlepszy z lodówki. Zdjęcie stare, robione z koleżanką, dlatego za grosz w nim ducha świąt.

Chcę złożyć Wam serdeczne życzenia z okazji nadchodzących Świąt. Dużo miłości, rodzinnego ciepła i wszystkiego o czym marzycie :-) Niech ten czas będzie dla Was zasłużonym odpoczynkiem spędzonym z najbliższymi ;*

Sernik karmelowy – najlepszy

CIASTO: 30dag mąki, 10dag cukru, 15dag margaryny, 2 żółtka, 1 jajko, łyżeczka proszku do pieczenia
MASA: 1kg półtłustego twarogu, 2 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, puszka masy krówkowej, ½ szkl. oleju, 4 żółtka, 2 jajka, opakowanie budyniu śmietankowego
PIANA: 4 białka, szklanka cukru

Zagnieść ciasto z podanych składników. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem, formując przy tym wysokie boki.
Jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Dodać masę krówkową i ubijać do połączenia (najlepiej robić to robotem lub mikserem). Dodać twaróg (ciągle mieszając), budyń, mleko i olej. Wlać do przygotowanej wcześniej formy. Piec ok. godzinę w temp. 190 stopni. Jeśli przypieka się za mocno – przykryć folią.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać do czasu, aż lekko zbrązowieje (15-20min). Sernik najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego :-)


20 komentarzy:

  1. Bardzo mnie skusiłaś opisem sernika. Hmm, odłożę sobie przepis, żeby pamiętać. Na święta już nie zdążę, ale po świętach - tak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciu prezentuję się świetnie i na pewno tak smakuje.Może po świętach wypróbuje przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Jutro kupię to czego nie mam i zdążę zrobić na święta. M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo możliwe :-)
    Cieszę się, że się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kasieńko tobie również życzę wszystkiego dobrego.spełnienia marzeń szacunku dla wszystkich i od wszystkich a przede wszystkim miłości i zdrowia. wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, jaki boski sernik! Do tego z karmelem.Dla mnie idealne połączenie.
    Dobrych świąt Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurde, właśnie przypomniałam sobie jego smak. A od dziś się odchudzam:| nienawidzę cię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję ;*
    Na święta nie można się odchudzać! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm tego to chyba nie jadłam! To karmelowa wersja tego z rosą? Spróbuję jak skończę dietę :D
    Wygląda mega mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu! Jestem wielką fanką serników. Twój wygląda bosko i pewnie tak smakuje. Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeśli z karmelem, to musi być przepyszny :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak, to ta wersja :)
    Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepyszny ten serniczek:) karmelowy... mniam:)

    dziekuje za zyczenia:)

    rowniez i Tobie zycze pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadlabym kawaleczek takiego pysznego sernika :)

    Spokojnych, radosnych i cieplych chwil w ten swiateczny czas. Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh, I'm in love with this pic! So delicate!!

    OdpowiedzUsuń
  16. tak kusisz, że od razu zapisałam przepis :) jak zrobię dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze raz wszystkim dziękuję ;*
    Czekam na relacje Magdo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Prezentuje się wyśmienicie. Nic tylko wypada i mi go upiec.

    Podpisała: serniko/maniaczka :)

    Buziaki posyłam !!!

    OdpowiedzUsuń