Chyba każdemu zdarzają się takie dni, że ma ochotę na coś lżejszego na obiad. Jednym rzadziej, innym częściej. Ja należę niestety do pierwszej grupy. Zostałam wychowana na kuchni babci: kotletach na smalcu, gulaszach, ciasteczkach i tym podobnych. Zwłaszcza zimową porą ciągnie mnie do tego typu posiłków. Bardzo rozgrzewających i kalorycznych. Zdecydowałam się jednak wziąć udział w akcji Gosi na przepis miesiąca. W styczniu - po wielkim obżarstwie w święta i sylwestra - tematyką są przepisy dietetyczne i zdrowe. Bo zdarzają się takie smaczne cudeńka, które jednocześnie są zdrowe. Oto moja propozycja.
Chciałam przygotować krótki tutorial do tego przepisu, niestety B. był tak głodny, że trzeba było się uwijać i robić wszystko na 4 ręce. Tzn on kroił warzywa, a ja pstrykałam zdjęcia :) Tak naprawdę dodatki możecie wybrać ulubione. U nas był kurczak, ponieważ nie chcieliśmy rezygnować z mięsa. Zdrowy jest przede wszystkim spód. Zrobiony na pełnoziarnistej mące orkiszowej. Szczerze mówiąc obawiałam się, że będzie kapciowaty i twardy. Przepis jednak mnie zaskoczył. Ciasto było bardzo elastyczne w urabianiu, a po upieczeniu miękkie. Dziękuję za przepis A.
Z podanej ilości składników wyszły nam 3 średniej wielkości placki. Polecam jednak je podwoić, podpiec spody i zamrozić. Kiedy mamy zalatany dzień i brak nam ochoty na przygotowanie obiadu, taki półprodukt uratuje życie. Ja normalnie bym to zrobiła, niestety teraz moja zamrażarka pęka w szwach. Wystarczy położyć ulubione dodatki na spód i wstawić do piekarnika na 15 minut.
ZDROWA PIZZA
ZACZYN:
1/4 SZKL. CIEPŁEGO MLEKA
PÓŁ ŁYŻECZKI CUKRU
PÓŁ OPAKOWANIA DROŻDŻY SUSZONYCH
PÓŁ ŁYŻKI MĄKI
* MIESZAMY PODANE SKŁADNIKI W SPOREJ MISCE I ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA OK 10 MINUT (DO PODWOJENIA OBJĘTOŚCI)
2 SZKL. PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI ORKISZOWEJ
1/4 ŁYŻECZKI SOLI
1/4 SZKL. LETNIEJ WODY
4 ŁYŻKI OLIWY
JAJKO
KIEDY ZACZYN WYROŚNIE MOŻEMY ZAGNIEŚĆ CIASTO. WYRABIAMY DO ELASTYCZNOŚCI OK. 10 MINUT. ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA 1 GODZINĘ.
DODATKI:
POMIDOROWA PASSATA (DOSTĘPNA PRAKTYCZNIE W KAŻDYM SUPERMARKECIE ZARÓWNO W KARTONIKACH, JAK I SZKLANYCH BUTELKACH)
PAPRYKA
CZOSNEK
PIERŚ KURCZAKA USMAŻONA NA OLIWIE W ULUBIONEJ PRZYPRAWIE (U MNIE MIESZANKA MELANGE TANDOORI FIRMY BEDROS)
DO PODANIA: SAŁATKA ZE SZPINAKU I POMIDORKÓW ZE STANDARDOWYM DRESSINGIEM - OLIWA, SOK Z CYTRYNY, SÓL I PIEPRZ
PO WYROŚNIĘCIU CIASTA FORMUJEMY 3 PLACKI. NA KAŻDY NAKŁADAMY PO OK. 3 ŁYŻKI PASSATY. SOLIMY, PIEPRZYMY I UKŁADAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW. MOŻNA OCZYWIŚCIE POSYPAĆ SEREM, JEDNAK NIE BĘDZIE JUŻ TAK DIETETYCZNIE :) PIEC W 200 STOPNIACH OK 20 MINUT.
PODAWAĆ Z SAŁATKĄ SZPINAKOWO-POMIDOROWĄ.
Jak wspomniałam przepis dodaję do akcji Gosi przepis miesiąca klik