sobota, 7 marca 2015

une baguette s'il vous plait



Jakie przemyślenia mamy w sobotę rano?
Na pewno bardzo kreatywne.
Zagadkowe.
Nadzwyczaj mądre.
Wręcz genialne.

1, Picie whiskey z piratem, myszką Minie i księżniczką, w piątkowy wieczór, bywa zgubne.


2, Rano WSZYSCY, bez wyjątku, umierają z głodu.


3, I zrobią WSZYSTKO żeby tylko dorwać się do jedzenia.


4, Będą udawali grzecznych i posłusznych (nie pamiętając przy tym, że zrobili tajfun o 6 rano, tego samego dnia).


5, JeeeeEeejku chyba zaraz będzie wiosna!!


6, Nareszcie znajdę goździki we wszystkich kolorach!


7, I w końcu - może ktoś by upiekł bagietki?


8, Tylko tak na szybko (pamiętajmy o omdleniu z głodu).


9, Kochanie? Może mógłbyś?? (krzyki, jęki, opętanie)


Kochanie mógł i upiekł. Dzięki temu mamy kolejny kilogramik do zrzucenia przed wakacjami ;)

Przepis cytuję za Liską stąd

Bagietka korzenna (u nasz bez przyprawy korzennej)

500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
300 ml wody
15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)

Drożdże rozkruszyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 2-3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier, przyprawę do piernika. Wymieszać. Wlać zaczyn, olej i miejszając powoli dodawać wodę. Zagnieść sprężyste, ale niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby można dolać wody).
Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Powinno podwoić objętość.
Następnie podzielić ciasto na 3 części i uformować z nich bagietki lub małe bułeczki. Ułożyć je w formie do bagietek lub na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Uformowane bułki odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Wstawić bułki, uprzednio je nacinając ostrym nożem lub żyletką, spryskać piekarnik wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st. i dopiekać jeszcze 15-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułek).
Ostudzić na kuchennej kratce.

Bon apetit!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz