czwartek, 30 stycznia 2014

Zdrowa pizza.


Chyba każdemu zdarzają się takie dni, że ma ochotę na coś lżejszego na obiad. Jednym rzadziej, innym częściej. Ja należę niestety do pierwszej grupy. Zostałam wychowana na kuchni babci: kotletach na smalcu, gulaszach, ciasteczkach i tym podobnych. Zwłaszcza zimową porą ciągnie mnie do tego typu posiłków. Bardzo rozgrzewających i kalorycznych. Zdecydowałam się jednak wziąć udział w akcji Gosi na przepis miesiąca. W styczniu - po wielkim obżarstwie w święta i sylwestra - tematyką są przepisy dietetyczne i zdrowe. Bo zdarzają się takie smaczne cudeńka, które jednocześnie są zdrowe. Oto moja propozycja.


Chciałam przygotować krótki tutorial do tego przepisu, niestety B. był tak głodny, że trzeba było się uwijać i robić wszystko na 4 ręce. Tzn on kroił warzywa, a ja pstrykałam zdjęcia :) Tak naprawdę dodatki możecie wybrać ulubione. U nas był kurczak, ponieważ nie chcieliśmy rezygnować z mięsa. Zdrowy jest przede wszystkim spód. Zrobiony na pełnoziarnistej mące orkiszowej. Szczerze mówiąc obawiałam się, że będzie kapciowaty i twardy. Przepis jednak mnie zaskoczył. Ciasto było bardzo elastyczne w urabianiu, a po upieczeniu miękkie. Dziękuję za przepis A.


Z podanej ilości składników wyszły nam 3 średniej wielkości placki. Polecam jednak je podwoić, podpiec spody i zamrozić. Kiedy mamy zalatany dzień i brak nam ochoty na przygotowanie obiadu, taki półprodukt uratuje życie. Ja normalnie bym to zrobiła, niestety teraz moja zamrażarka pęka w szwach. Wystarczy położyć ulubione dodatki na spód i wstawić do piekarnika na 15 minut.


ZDROWA PIZZA

ZACZYN:
1/4 SZKL. CIEPŁEGO MLEKA
PÓŁ ŁYŻECZKI CUKRU
PÓŁ OPAKOWANIA DROŻDŻY SUSZONYCH
PÓŁ ŁYŻKI MĄKI

*  MIESZAMY PODANE SKŁADNIKI W SPOREJ MISCE I ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA OK 10 MINUT (DO PODWOJENIA OBJĘTOŚCI)

2 SZKL. PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI ORKISZOWEJ
1/4 ŁYŻECZKI SOLI
1/4 SZKL. LETNIEJ WODY
4 ŁYŻKI OLIWY
JAJKO

KIEDY ZACZYN WYROŚNIE MOŻEMY ZAGNIEŚĆ CIASTO. WYRABIAMY DO ELASTYCZNOŚCI OK. 10 MINUT. ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA 1 GODZINĘ.

DODATKI:
POMIDOROWA PASSATA (DOSTĘPNA PRAKTYCZNIE W KAŻDYM SUPERMARKECIE ZARÓWNO W KARTONIKACH, JAK I SZKLANYCH BUTELKACH)
PAPRYKA
CZOSNEK
PIERŚ KURCZAKA USMAŻONA NA OLIWIE W ULUBIONEJ PRZYPRAWIE (U MNIE MIESZANKA MELANGE TANDOORI FIRMY BEDROS)

DO PODANIA: SAŁATKA ZE SZPINAKU I POMIDORKÓW ZE STANDARDOWYM DRESSINGIEM - OLIWA, SOK Z CYTRYNY, SÓL I PIEPRZ

PO WYROŚNIĘCIU CIASTA FORMUJEMY 3 PLACKI. NA KAŻDY NAKŁADAMY PO OK. 3 ŁYŻKI PASSATY. SOLIMY, PIEPRZYMY I UKŁADAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW. MOŻNA OCZYWIŚCIE POSYPAĆ SEREM, JEDNAK NIE BĘDZIE JUŻ TAK DIETETYCZNIE :) PIEC W 200 STOPNIACH OK 20 MINUT.
PODAWAĆ Z SAŁATKĄ SZPINAKOWO-POMIDOROWĄ.



Jak wspomniałam przepis dodaję do akcji Gosi przepis miesiąca klik








3 komentarze:

  1. Jeszcze raz! Lepiej by było jakbyś wkleiła banner za pomocą kodu, który znajdziesz na stronie , do której podlinkowałaś pod małym bannerem. Możesz też banner umieścić po prawej stronie na blogu wtedy ja dołączę †wój blog na listę, widoczną również po prawej stronie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cute little pizzas! With good, healthy ingredients!

    OdpowiedzUsuń