wtorek, 4 stycznia 2011

Pizza.


Każdy ma swoją ulubioną. W mojej musi być salami - koniecznie na wierzchu żeby się przypiekło! :-) Ostatnio nieodłącznym składnikiem były też oliwki, ale dzięki Jamiemu (znowu!) zamieniłam je na cienkie plasterki cukinii. I muszę przyznać, ta wersja smakuje mi o wiele bardziej. Podaję przepis na podwojoną porcję, ponieważ z jednej po prostu nie opłaca się robić (czteroosobowa rodzina zjada ją w mig).

Moje ciasto jest cienkie. Nie znoszę pizzy na grubym spodzie, zabija smak dodatków, jest mdła. Od niedawna przestałam też posypywać cały wierzch serem. Drę go na drobniejsze kawałeczki i układam tylko w niektórych miejscach. Chociaż początkowo sądziłam, że całość straci przez to na smaku :-) I muszę to powiedzieć: ja swój ideał już znalazłam.


 Pizza
CIASTO: 45dag mąki, 3 dag drożdży, ok. 1 szkl. letniej wody, 4 łyżki oliwy, łyżeczka cukru, większa szczypta soli 
DODATKI: duża kulka mozzarelli, mała cukinia, plastry salami, ostra papryka do posypania
SOS:  tutaj
Do miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wlewamy wodę, wsypujemy cukier i sól. Zagniatamy elastyczne ciasto. Do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Dzielimy na dwie porcje. Jedną rozciągamy w rękach i układamy w blaszce (drugą odkładamy na później). Pokrywamy połową sosu, układamy dodatki, odstawiamy na 15 min. Rozgrzewamy piekarnik (u mnie 180 stopni + termoobieg). Piekłam ok. 20 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.

18 komentarzy:

  1. O boże. Zaproś mnie na pizzę :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna pizza. Tak dawno juz jej nie jadlam... Koniecznie musze sprobowac z cukinia.

    A wiesz, ja lubie pizze na grubym spodzie :) Zreszta ja lubie kazda chyba pizze :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie lubię pizzy na grubym cieście. Uwielbiam takie cienko rozwałkowane, szczególnie gdy przygotowujemy je z moim ulubionym pizzowym pomocnikiem :) I mam straszną ochotę na cukinię na pizzy, chociaż za nic nie mogę sobie wyobrazić smaku. Ale Twoja (i Jamiego) rekomendacja jest dla mnie najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cukinią? Nawet bym o tym nie pomyślała. Wygląda pysznie! Pozdrawiam, M. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, jaka wspaniała pizza! Och tak bym teraz zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie! Biorąc pod uwagę fakt, że na co dzień mieszkam we Włoszech i pizzy tutaj mam pod dostatkiem, to mogę śmiało stwierdzić, że Twojej wersji nic nie brakuje w porównaniu z oryginalną włoską pizzą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majeczko, każdy ma swoje typy :-)

    Agnieszko, Jamie jak zwykle nie zawiódł :)

    M., spróbuj :)

    Amber, dziękuję ;*

    Myszki in cucina, jak ja zazdroszczę tych Włoch!

    kulinarne-smaki, nie pozostaje nic innego jak pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam taką pizze, u mnie w domu pizza to magiczne danie, na samo wspomnienie wszyscy się uśmiechają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od kilku tygodni chodzi mi po głowie pizza...
    Ja też uwielbiam na cieńkim spodzie, chyba wypróbuję właśnie Twoją:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cukinię na pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo smacznie wyglada i juz mi slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm pizza pizza. Chodzi za mną już od jakichś 3 tygodni:) Nie da się jej nie lubić i oczywiście na cienkim spodzie, jak piszesz

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, też uwielbiam cienkie pizzy i uwielbiam sama zrobić, bo wtedy mogę zrobić tak i jak chcę. Piękna Twoja pizza!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. kasiu witam serdecznie poswiatecznie i noworocznie :)
    ale cudenko z tej twojej pizzy! ZAPROS MNIE ! :)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  15. Za takie cudo pokroić bym się dziś dała!!!

    OdpowiedzUsuń