Na powitanie z domem – szybkie ciasto. Jest bezproblemowe i nie można go zepsuć. Na ciepło najlepsze. Ja upiekłam je w zwykłej foremce na babkę (śr. 20 cm), jednak polecam użyć takiej z kominem. Będzie wyglądało bardziej efektownie. Dzisiaj miałam też małego pomocnika – Bananka (Gosię). Dzielnie przepisywała składniki babki do tego wpisu :-)
Dzisiaj też zamieszczam pierwszy raz owo COŚ, o którym pisałam w ostatnim poście.
Czekoladowa babka
CIASTO: 150g suszonych śliwek bez pestek, 60g miękkiego masła, 120g cukru, 1 łyżeczka mielonej wanilii, szczypta soli, 2 jajka, 200g mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki kakao
BITA ŚMIETANA: szklanka śmietanki 36%, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka cukru waniliowego
Śliwki wkładamy do miski, zalewamy 150 ml wrzątku i moczymy pod przykryciem 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Formę smarujemy masłem. Ubijamy masło na puszystą masę, stopniowo dodając cukier.
Rozdrabniamy śliwki, żeby razem z płynem, w którym się moczyły, utworzyły puree (widelcem). Dodajemy je wraz z solą do masła ubitego z cukrem. Dodajemy też jajka i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko. Wkładamy do formy i pieczemy 25 minut.
Wyjąć i studzić 10 min w formie. Następnie wyjąć z formy na drucianą podstawkę i poczekać, aż wystygnie całkowicie. Pokryć ubitą śmietaną i posypać kakao.
Faktycznie szybciutkie to ciasto, a ta śmietanowa polewa mnie kusi oj kusi
OdpowiedzUsuńPodobam mi się to COŚ! No i babka też :)
OdpowiedzUsuńNa powitanie domu cudna babka! Ze śliwkami musi smakować pysznie.
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo szybciutka :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba!
fajne ciacho. z bitą śmietaną na wierzchu pewnie nikt nie mógł mu się oprzeć.
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie zrobione ostatnie zdjęcie. czekam na kolejne
pozdrawiam
)
OdpowiedzUsuńOstatnio upiekłam babeczki. :)
Zapraszam do mnie. ;)
Bardzo bardzo bardzo bardzo mniam!:)
OdpowiedzUsuńAśka też mówiła, że pycha!
Czekośliwka w wersji wypieczonej :) - bo do tej pory na blogach widzialam zamkniętą w słoiku jako krem.
OdpowiedzUsuńMniam!!! Musi być pyszny! ;)) uwielbiam słodkości xDD
OdpowiedzUsuńhttp://allforalis.blogspot.com/
Dzięki dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńU nas poszło w 2 dni. Dlatego lepiej robić w takich mniejszych formach.
That looks amazing! Now I'm hungry ;)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne ciacho sie zapowiada:) z dodatkiem smietany... pycha:)
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda! absolutnie:))
OdpowiedzUsuńuściski poniedziałkowe:)
Just
Ale fajny pomysł z tym śliwkowym ciastem. prawdę mówiąc jescze nie miałam okazji takiego spróbować. A do tego ta bita śmietana. Ty wiesz czym skusić, hehe : D
OdpowiedzUsuńHey, Kasia. I love to receive your comments and was a great coincidence you're thinking about kebab and I was posting it! =)
OdpowiedzUsuńHere in Brazil we're in summer and today we also got rain but in the afternoon, the sun was brightening. Maybe you like to watch the video that I made today, the step by step of that cookie recipe. Probably you won't understand anything, 'cause I'm speaking Portuguese, but I hope you like the images:
http://www.youtube.com/watch?v=NODVXFnc8yU
Before I forget, this babka looks yummy!
Warmest regards,
Talita
Ciasto czekoladowe i bita śmietana to poezja.
OdpowiedzUsuń`wyglada pysznie ;**
OdpowiedzUsuńpodoba mi się twój blog ;>
wpadnij do mnie i zostaw po sobie jakiś ślad,
jak chcesz dodaj do obserwatorów ;>
pozdrawiam, Poppy xoxo
www.myliveaspoppy.blogspot.com
This cake looks divine! I adore chocolate in all it's forms. Delicious!
OdpowiedzUsuńlubię, lubię śliwki i czekoladę i babeczki też:)
OdpowiedzUsuńBuziaki Kasiu