piątek, 14 stycznia 2011

Czekośliwka.


Na powitanie z domem – szybkie ciasto. Jest bezproblemowe i nie można go zepsuć. Na ciepło najlepsze. Ja upiekłam je w zwykłej foremce na babkę (śr. 20 cm), jednak polecam użyć takiej z kominem. Będzie wyglądało bardziej efektownie. Dzisiaj miałam też małego pomocnika – Bananka (Gosię). Dzielnie przepisywała składniki babki do tego wpisu :-)
Dzisiaj też zamieszczam pierwszy raz owo COŚ, o którym pisałam w ostatnim poście.

  
Czekoladowa babka

CIASTO: 150g suszonych śliwek bez pestek, 60g miękkiego masła, 120g cukru, 1 łyżeczka mielonej wanilii, szczypta soli, 2 jajka, 200g mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki kakao

BITA ŚMIETANA: szklanka śmietanki 36%, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka cukru waniliowego

Śliwki wkładamy do miski, zalewamy 150 ml wrzątku i moczymy pod przykryciem 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Formę smarujemy masłem. Ubijamy masło na puszystą masę, stopniowo dodając cukier.
Rozdrabniamy śliwki, żeby razem z płynem, w którym się moczyły, utworzyły puree (widelcem). Dodajemy je wraz z solą do masła ubitego z cukrem. Dodajemy też jajka i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko. Wkładamy do formy i pieczemy 25 minut.
Wyjąć i studzić 10 min w formie. Następnie wyjąć z formy na drucianą podstawkę i poczekać, aż wystygnie całkowicie. Pokryć ubitą śmietaną i posypać kakao.



19 komentarzy:

  1. Faktycznie szybciutkie to ciasto, a ta śmietanowa polewa mnie kusi oj kusi

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobam mi się to COŚ! No i babka też :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na powitanie domu cudna babka! Ze śliwkami musi smakować pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, bardzo szybciutka :)
    Cieszę się, że się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne ciacho. z bitą śmietaną na wierzchu pewnie nikt nie mógł mu się oprzeć.
    bardzo fajnie zrobione ostatnie zdjęcie. czekam na kolejne
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. )
    Ostatnio upiekłam babeczki. :)
    Zapraszam do mnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo bardzo bardzo bardzo mniam!:)
    Aśka też mówiła, że pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekośliwka w wersji wypieczonej :) - bo do tej pory na blogach widzialam zamkniętą w słoiku jako krem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam!!! Musi być pyszny! ;)) uwielbiam słodkości xDD


    http://allforalis.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki dziewczyny :-)
    U nas poszło w 2 dni. Dlatego lepiej robić w takich mniejszych formach.

    OdpowiedzUsuń
  11. That looks amazing! Now I'm hungry ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo smaczne ciacho sie zapowiada:) z dodatkiem smietany... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  13. pysznie to wygląda! absolutnie:))
    uściski poniedziałkowe:)
    Just

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fajny pomysł z tym śliwkowym ciastem. prawdę mówiąc jescze nie miałam okazji takiego spróbować. A do tego ta bita śmietana. Ty wiesz czym skusić, hehe : D

    OdpowiedzUsuń
  15. Hey, Kasia. I love to receive your comments and was a great coincidence you're thinking about kebab and I was posting it! =)

    Here in Brazil we're in summer and today we also got rain but in the afternoon, the sun was brightening. Maybe you like to watch the video that I made today, the step by step of that cookie recipe. Probably you won't understand anything, 'cause I'm speaking Portuguese, but I hope you like the images:

    http://www.youtube.com/watch?v=NODVXFnc8yU

    Before I forget, this babka looks yummy!

    Warmest regards,

    Talita

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto czekoladowe i bita śmietana to poezja.

    OdpowiedzUsuń
  17. `wyglada pysznie ;**
    podoba mi się twój blog ;>
    wpadnij do mnie i zostaw po sobie jakiś ślad,
    jak chcesz dodaj do obserwatorów ;>
    pozdrawiam, Poppy xoxo
    www.myliveaspoppy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. This cake looks divine! I adore chocolate in all it's forms. Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  19. lubię, lubię śliwki i czekoladę i babeczki też:)
    Buziaki Kasiu

    OdpowiedzUsuń